Stier van Klaas Aldert (?) Omta doodt dagloner in 1906

StierMaandag 22 oktober 1906 had niet slechter kunnen beginnen voor dagloner Jan Wildeboer uit Godlinze. In opdracht van dorpsgenoot “landbouwer R. Omta” (Nieuws van de Dag, 26 oktober 1906) vertrekt de 55-jarige Wildeboer (echtgenoot van Grietje van der Molen)  ’s ochtends vroeg met een stier van Godlinze naar Appingedam, een wandeling van 10 kilometer. Mogelijk ging het beest naar de slager. Omta en Wildeboer waren in ieder geval bedacht op een lastige klus: “Om het dier gemakkelijker langs den weg te kunnen leiden, werden twee koeien, die met den stier in dezelfde weide hadden geloopen, meegenomen” (Nieuwe Tilburgse Courant, 25 oktober 1906).

 

 

 

Stier - NieuwsvandeDag 26101906In Appingedam aangekomen gaat het helemaal fout. De stier “rukte zich los en liep in woeste vaart (weg) waarbij het in een gracht terecht kwam. Het dier wist zichzelf daaruit te redden en liep daarna terug den Delfzijlsterweg op”. Het is dan half negen. Omstanders doen moeite de stier te vangen. Tevergeefs. Jan Wildeboer staat klaar op de Delfzijlsterweg om het beest terug te jagen. “Door een onverwachte wending van den woest geworden stier werd de man met een geweldigen stoot omvergeworpen en smakte achterover op den grintweg”. De onfortuinlijke dagloner Jan Wildeboer wordt bewusteloos opgenomen, het laatste wat hij zag moet ongeveer overeen komen met de foto aan het begin van dit artikel. Wat zal de goede man geschrokken zijn. De “natuurlijke niet erkende zoon van Anje Wildeboer” (overlijdensacte) sterft om half elf aan de verwondingen. “De man, die algemeen gunstig bekend staat, laat een talrijk gezin achter”, meldt het Nieuws van de Dag.

Beide geciteerde kranten (het artikel hierboven stond in het Nieuws van de Dag) noemen R. Omta uit Godlinze als eigenaar van de stier. Vermoedelijk is dit een fout: in die tijd leefde er voor zover we kunnen nagaan in Godlinze geen R. Omta. Bij het opstellen van het bericht is mogelijk een K in een R veranderd. Dan is de landbouwer en eigenaar van de stier Klaas Aldert Omta (1836 -1916). Hij heeft destijds in Godlinze een boerderij met vee, de Elemaheerd.

Plaats een reactie

Omta en Ompteda