2005, De schuur van de Omtadaborg brandt af

Brand Omtadaweg 24-03-2005 (foto)In de middag van 24 maart 2005 ontdekt buurman Jan Sterenberg dat de schuur van de Omtadaborgh aan de Omtadaweg in ‘t Zandt (Groningen) in brand staat. De bewoners zijn niet thuis. Sterenberg probeert tevergeefs vee dat op stal staat te redden: “Ik kon niet meer bij de dieren komen. Het vuur vloog mij om de oren”.

De schuur brandt helemaal af. Werktuigen, auto’s, tanks met dieselolie en ander materieel gaan in rook op. Op de foto kijken de bewoners naar het bluswerk. Omdat de wind gunstig is en de brandweer voldoende bluswater kan halen uit de eeuwenoude gracht om de boerderij, blijft het woongedeelte gespaard.

 

 

Brand Omtadaweg 24-03-2005 (afstand)Het is de tweede keer in anderhalve eeuw dat de schuur van de Omtadaborgh in vlammen opgaat. Want ook op 5 mei 1871 brandt de boerderij met uitzondering van het voorhuis af. Het Nieuws van den Dag bericht het drama kort: “Vrijdagavond is de prachtige boerenplaats Ompteda, van den heer L. Omta, te Zandt, bijna geheel afgebrand; 8 paarden, ruim 20 stuks hoornvee, verscheidene kalveren en zwijnen zijn daarbij omgekomen”. De nieuwe, grote driekapsschuur die Luilf Omta daarna aan het woonhuis bouwt brandt in 2005 af. De rook is opnieuw van grote afstand te zien.

Brand Omtadaweg 24-03-2005 (tekst)

Plaats een reactie

Omta en Ompteda