Het familiewapen van de Ompteda’s

Omptedaborg rond 1673

1: De Omptedaborg met het familiewapen van de Ompteda’s, J. Stellingwerf +/- 1723 naar Joris Camp 1672

2: Lakzegels van Menolt Ompteda (links) en van Herman (Harmen) Ompteda (rechts), hovetlijnck upt Sandt

Over Menolt Omta is weinig bekend, alleen dat hij op 08-07-1476 als hoofdeling op het Zandt trouwt met Vrouke Cater. Zijn kleinzoon Herman (Harmen) Ompteda, is hoofdeling op ’t Zandt van 1558 tot 1574. Op meerdere grafzerken in de Mariakerk te ’t Zandt komen de wapenschilden van de familie Ompteda voor, de adelaar met  met gespreide vleugels en de twee klaverbladeren (symbool van de landbouw). Hieronder de wapenschilden op de grafzerken van Herman en zijn dochter Elisabetha Ompteda.

 

3: Detail met familiewapen op de grafstenen van Herman Ompteda (overleden 1669, links) en zijn dochter Elisabetha Ompteda (overleden 1673, rechts)

Het wapen van de Ompteda’s is ook opgenomen op het rouwbord voor Wilhelm Baron von Inn und Knip­hausen in de kerk te Midwolde.

4: Het familiewapen van de Ompteda’s (tweede rij rechts­boven en in detail) op het rouwbord voor Wilhelm Baron von Inn und Knip­hausen (1700-1768) in de kerk te Midwolde

Tot slot komt het familiewapen van de Ompteda’s terug op het wapen van de voormalige gemeente ’t Zandt (afb. 5). De dubbelkoppige adelaar (zonder de klaverbladen) is opgenomen in het nieuwe wapen van Loppersum, waar ’t Zandt vanaf 1990 deel van uitmaakt (afb. 6).

5: Het wapen van de Ompteda’s op het voormalige gemeentehuis te ’t Zandt en in detail

6: Het wapen van Loppersum met de dubbelkoppige adelaar (zonder de klaverbladen), waar ’t Zandt sinds 1990 deel van uitmaakt 

 

Omta en Ompteda