In de verschillende pagina;s is gekozen voor de naam ‘de Omptedaborg’ voor het kasteel en de ‘Omtadaborg’ voor de boerderij die op de plaats van het kasteel werd gebouwd. In de praktijk zijn verschillende namen voor de boerderij gebruikt. In Groningen wordt bijvoorbeeld ook vaak de naam Omtadaheerd gebruikt. De keuze voor de naam Omtadaborg is gemaakt omdat deze de eenheid van het oorspronkelijke kasteel de Omptedaborg met de boerderij het beste weergeeft. Daarbij komt dat de boerderij in 1921 door de familie als ‘Omtadaburch’ is verkocht en het nu als Rijksmonument is erkend onder de naam ‘Omtadaburgh’.
De Omta’s vinden hun oorsprong in het Groningse ’t Zandt. Daar staat al vanaf 1300 de borg Ompteda, de Groningse variant van een burcht (een versterkt kasteel). In de oorspronkelijke borg wonen leden van de familie Ompteda maar vanaf het eind van de zeventiende eeuw niet meer.
Een latere eigenaar sloopt het gebouw halverwege de achttiende eeuw, vermoedelijk na 1747. Op de plek van de borg komt een boerderij. De bewoners gaan in 1811 de achternaam Omta voeren. In 1851 geeft Derkje Luilfs Edema, weduwe van Willem Derks Omta, de opdracht een nieuwe boerderij te bouwen op de plaats van het voormalige borgterrein. Haar zoon Luilf Willems Omta laat er in 1867 een voorhuis aanbouwen, waarschijnlijk op de oude fundering van de afgebroken borg.
Het voorhuis is gebouwd in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl met neoclassicistische accenten. In 1871 gaat de boerderij met uitzondering van het voorhuis door brand verloren. Er wordt een nieuwe grote driekapsschuur gebouwd.
In 2005 wordt ook die schuur door brand verwoest. Ook deze keer blijft het voorhuis behouden.
Wikipedia: “De Omtadaburgh is erkend als een rijksmonument, onder meer vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde, de ligging op het historische borgterrein en als voorbeeld van een afwijkende vormgeving van een in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwde boerderij.”
Gerelateerd: