De Omtadaborg na de verkoop in 1932

In 1958 vererft de Omtadaborg naar de zoons van Menno Michiel Nanninga, Dirk en Johannes Nanninga, ook houthandelaren in Groningen. Tot 1970 wordt de boerderij verpacht aan Goffe Jan Jensma en daarna wordt hij geëxploiteerd door een maatschap van Dick Nanninga en Fiepko Coolman.

Na het overlijden van Dirk Nanninga in 1980 komt de ‘Omtada Burgh’ weer op de markt.[i] De ‘Omtada Burgh’ werd met 26, 6 ha land verkocht aan Jacobus Marinus Boonman te Oisterwijk. Hij brengt de boerderij onder in de Stichting Individuele Studiebegeleiding in Tilburg; de overige 28.7 ha land wordt gekocht door Fiepko Coolman en gevoegd bij zijn boerderij op de Korendijk 5 te ’t Zandt.

Tot op de dag van vandaag staat de Omtadaborg op de Omtadaweg 8. Momenteel is de Stichting Agricola, gericht op dienstverlening in de landbouw, het verrichten van loonwerk, verhuur van landbouwmachines en de productie en verkoop van landbouwgewassen, er gevestigd. Rond de boerderij ligt nog steeds een gracht. De Omtadaborg is als Omtadaburgh erkend als een rijksmonument (nummer 517388) vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde, de ligging op het historische borgterrein en als voorbeeld van een afwijkende vormgeving van een in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwde boerderij.

[i] Mijn vader (Lu Omta) overwoog toen om de Omtadaborg weer terug te kopen. Omdat ik in Groningen woonde stelde hij voor dat ik er zou gaan wonen. Ik moest hem toen met pijn in het hart zeggen dat ik dat niet kon aannemen. Mijn vrouw was net bevallen van ons eerste kind, Anne Willem, en ik was overal in Nederland aan het solliciteren voor mijn eerste baan, zodat ik mij niet kon vastleggen om in Noord-Groningen te gaan wonen.

Omta en Ompteda