Albert Omta (1914-2008)

Albert Omta & Elisabeth BartelsAlbert Omta, zoon van Wiert Pauwel Omta en Antje Douma, zag in 1914 het levenslicht in Bierum. Op de foto staat hij met zijn vrouw Elisabeth Bartels. Voor zijn verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving Albert Omta meerdere onderscheidingen. Na de oorlog begon hij aan een loopbaan als burgemeester: van 1946 tot 1965 van de gemeente Noordbroek en na de fusie in 1965 van deze gemeente met Zuidbroek van de nieuwgevormde gemeente Oosterbroek (tegenwoordig Menterwolde). Hij bleef daar burgemeester tot aan zijn pensionering in 1979. Na zijn overlijden schreef Louis van Kelckhoven onderstaand In Memoriam voor het Dagblad van het Noorden (gepubliceerd op 3 september 2008).

“In Huize St. Jozef in Sappemeer is afgelopen zaterdag oud-burgemeester Albert Omta op 93-jarige leeftijd overleden. Omta was 33 jaar burgemeester. Eerst van Noordbroek, later van Oosterbroek, de huidige gemeente Menterwolde. Eigenzinnig, rechtlijnig en zuinig, maar ook innovatief.

Zo had Noordbroek misschien wel de eerste vuilophaaldienst van Nederland. Burgemeester Omta liet een kar, getrokken door twee Belgische paarden, door het dorp rijden om het huisvuil op te halen. “Uniek voor Nederland”, zegt Klaas Nieland, gemeentesecretaris van Menterwolde en sinds jaar en dag goed bevriend met Omta.

Albert Omta was een burgemeester van de oude stempel; eigenzinnig en rechtlijnig. “Maar met een gigantische uitstraling”, zegt Nieland. Omta, geboren in het Noord Groningse Bierum, werd op 1 augustus 1946 benoemd tot burgemeester in Noordbroek.
Klaas Nieland:
”Hij was een 
groot verzetsman, maar daar praatte hij alleen met intimi over.”
Na de oorlog
kreeg Omta verzetsonderscheidingen uit Nederland en Amerika. Daarnaast was 
hij Ridder in de 
Orde van Oranje Nassau.

Al snel na zijn benoeming kwam Omta met het saneringsplan poldergebied Noordbroek. Nieland: “Arbeiderswoningen werden vervangen door sociale woningbouw. De woningen met douche, toilet en zonnige kamers waren revolutionair.”

Samen met zijn vrouw richt te Omta Avondzon op, een stichting die zich bezighield met het bouwen en verhuren van bejaardenwoningen.

Overlijdensbericht Albert Omta (1914-2008)Op 1 juli 1965, nadat Noordbroek en Zuidbroek vrijwillig waren samengevoegd tot de gemeente Oosterbroek, werd Albert Omta benoemd tot burgemeester, wat hij tot zijn afscheid in 1979 bleef. Na zijnpensionering bleef hij in Zuidbroek wonen.

Omta was een fervent wandelaar en de Omtaweg, waaraan het Van der Valk restaurant ligt, lag vaak op zijn route. Voordat deze weg er lag, reed het zware vrachtverkeer van de zandwinning Botjesgat dwars door het dorp Zuidbroek. Omta liet exploitanten een kwartje per kuub zand extra betalen. Van dat zogeheten kwartjesfonds werd de weg aangelegd.

Op de dag van Omta’s afscheid reed Nieland met hem door de gemeente. “Bij wat we nu kennen als de Omtaweg, bleven we staan. Kijk eens naar buiten, zei ik, valt je ook iets op? Prachtig vond ie het.”

Een jaar geleden verhuisden Albert Omta en zijn vrouw Bets naar Huize St. Jozef in Sappemeer. Bets Omta-Bartels overleed zeven weken geleden. Albert Omta wordt morgenmiddag om twee uur gecremeerd in het crematorium in Groningen.”

Plaats een reactie

Omta en Ompteda