Derk Aldert Omta, molenaar tegen wil en dank

http://www.youtube.com/watch?v=edPsHE07MLU

Derk Aldert Omta wordt op maandag 8 maart 1824 een van de 14 kinderen uit het huwelijk van landbouwer Aldert Derks Omta (1796 – 1889) en Willemina Sijmons Groenewolt (1800 – 1884) en kleinzoon van Derk Arents Omta, de stamvader aller Omta’s. Derk Aldert groeit op in Spijk en trouwt op zijn 24-ste in Bierum met de dan 22-jarige Grietje van der Ploeg. Samen krijgen ze 9 kinderen.

DeHoop(3)In het midden van de negentiende eeuw zet mechanisatie ook in het noorden van Groningen de werkgelegenheid in de landbouw onder druk. Derk Aldert zoekt een broodwinning buiten het boerenbedrijf en doet in 1861 een aankoop waar hij later spijt van krijgt: hij wordt eigenaar van de tien jaar oude zaag-, pel- en korenmolen de Hoop in Holwierde. Enkele jaren later koopt hij ook nog in Uitwierde molen de Havik, gebouwd in 1862. Eigenlijk is het molenaarschap tegen zijn natuur in. Want al in 1869 wordt opgetekend: “Onweerstaanbare zucht tot landbouwerij noopt D.A. Omta, zaagmolenaar, Holwierde, spoedig zijn 1 à 2 molens te koop aan te bieden”. De Hoop wordt in 1871 en 1875 te koop gezet.

Harm Willems Bleeker (1849 - 1930) - 2Pas in 1880 krijgt de molen een nieuwe eigenaar: Harm Willems Bleeker (1849 – 1930, op de foto). Deze trouwt dat jaar met Mientje Derks Omta (1849 – 1910), de oudste dochter en het eerste kind van Derk Aldert Omta en Grietje van der Ploeg. Zo blijft molen de Hoop in de familie en kan Derk Aldert verder als landbouwer en molenaar op de Havik, waar hij eigenaar van blijft. Hij sterft op zaterdag 4 januari 1896 in Spijk, een jaar na de sloop van de Havik. Dochter Mientje Derks en schoonzoon Harm Willems wonen en werken dan nog bij en op de Hoop.

DeHoop(4)Willem Bleeker neemt in 1910, het sterfjaar van zijn moeder Mientje Derks Omta, de molen over van zijn vader Harm Willems Bleeker en in 1942 worden de kleinzonen Harm en Reinder gezamenlijk eigenaar. Dat zijn ze maar drie jaar. In april 1945 raakt de molen beschadigd bij de bevrijding van Groningen maar wordt onmiddellijk weer hersteld. Een half jaar later gaat de molen in vlammen op en wordt dan niet meer herbouwd. Het is aannemelijk dat op de ongedateerde en niet beschreven foto links Willem Bleeker en zijn dan nog jonge zonen Harm en Reinder poseren.

In de video een fragment uit Stoere Werkers, een film van Alex Roosdorp. Deze Deventerse fotograaf/cineast filmde in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw de Hoop. En hoewel Derk Aldert Omta dan al vijftig jaar geen eigenaar meer is geeft de film (ook door de heldere uitleg die er later bij is opgenomen) een goed beeld van hoe ook hij werkte in en rond zijn molen.

Dit bericht is geplaatst in Voorgeslacht met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Derk Aldert Omta, molenaar tegen wil en dank

 1. Jakob Hoogakker schreef:

  Geachte familie,

  Bent u ook in het bezit van een afbeelding van de molen de Havik in Uitwierde waar Derk Aldert molenaar op was. Alle afbeeldingen zijn welkom, of het nu een tekening, schilderij of foto is, het maakt niet uit.
  Ik ben bezig met schrijven van een boek over de Widde Meuln in Ten Boer en zoek in dat verband ook naar afbeeldingen van andere molens langs het Damsterdiep.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Jakob Hoogakker

Geef een antwoord