De Omtadaborg

Omtadaborg 1750De Omta’s vinden hun oorsprong in het Groningse ’t Zandt. Daar staat al vanaf 1300 de borg Ompteda, de Groningse variant van een burcht (een versterkt kasteel). In de oorspronkelijke borg wonen leden van de familie Ompteda maar vanaf het eind van de zeventiende eeuw niet meer.

Een latere eigenaar sloopt het gebouw halverwege de achttiende eeuw, vermoedelijk na 1747. Op de plek van de borg komt een boerderij. De bewoners gaan in 1811 de achternaam Omta voeren. In 1851 geeft Derkje Luilfs Edema, weduwe van Willem Derks Omta, de opdracht een nieuwe boerderij te bouwen op de plaats van het voormalige borgterrein. Haar zoon Luilf Willems Omta laat er in 1867 een voorhuis aanbouwen, waarschijnlijk op de oude fundering van de afgebroken borg.

omta-boerderijHet voorhuis is gebouwd in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl met neoclassicistische accenten. In 1871 gaat de boerderij met uitzondering van het voorhuis door brand verloren. Er wordt een nieuwe grote driekapsschuur gebouwd.

Omtadaburgh (2011)In 2005 wordt ook die schuur  door brand verwoest. Ook deze keer blijft het voorhuis behouden.

Wikipedia: “De Omtadaburgh is erkend als een rijksmonument, onder meer vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde, de ligging op het historische borgterrein en als voorbeeld van een afwijkende vormgeving van een in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwde boerderij.”

Gerelateerd:

Dit bericht is geplaatst in Voorgeslacht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord